Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Manuel V. Voloudakis - Δυτική αδιέξοδη πολιτική (2)

Δυτική αδιέξοδη πολιτική (2)

23.5.15  - Manuel V. Voloudakis
0
O Ralph Atkins σε άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «Η περιφέρεια της Ε.Ε. αντέχει την ώρα που το κέντρο καταρρέει» αναλύει το θετικό αντίκτυπο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ECB στα ομόλογα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η ποσοτική χαλάρωση φέρνει τα πάνω κάτω. Το πιο καλό παράδειγμα είναι η Ευρώπη. Όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειο της, το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Στο πρόσφατο «sell-off» στην αγορά ομολόγων ωστόσο, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας παρέμειναν σταθερά, εξαιρουμένων φυσικά των Ελληνικών.

Αντ' αυτού η δράση έγινε στα δήθεν προβλέψιμα Γερμανικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των Γερμανικών χρεών, τα οποία κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, βούτηξαν αρχικά κοντά στο μηδέν και στη συνέχεια μετακόμισαν απότομα υψηλότερα. Παραμένουν μέτρια: ομόλογα δεκαετίας αποφέρουν περίπου 0,6%. Αλλά οι μικρές αποδόσεις προκαλούν μεγάλο πόνο όταν το σημείο αφετηρίας είναι τόσο χαμηλό. «Προηγουμένως, τα ομόλογα έδιναν "αποδόσεις χωρίς ρίσκο". Τώρα προσφέρουν "ρίσκο χωρίς αποδόσεις"», είπε περιπαικτικά ο Trevor Greetham στο Royal London.

Στον αντίποδα, το "spread" –ή η διαφορά– ανάμεσα στα Ιταλικά ή στα Ισπανικά δεκαετή ομόλογα σε σχέση με τα αντίστοιχα Γερμανικά έχει καταγράψει εντυπωσιακά μικρές μεταβολές από την έναρξη του προγράμματος μηνιαίων αγορών €60 δις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά την διάρκεια του τελευταίου «sell-off», συρρικνώθηκαν», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:
Για να διαβάσετε περισσότερα πηγαίνετε στην παρακάτω ιστοσελίδα.

Πηγή: http://voloudakis.blogspot.gr/2015/05/2_23.html#.VWAPEkaXqFs


Δημοσίευση σχολίου